Olej słonecznikowy – czym jest?

Olej słonecznikowy pozyskuje się z pestek słonecznika. Słoneczniki przywieźli do Europy Hiszpanie już w XVI wieku, ale dopiero od XIX wieku na terenach współczesnej Ukrainy zaczęto wytwarzać olej słonecznikowy na szeroką skalę.

Zastosowanie oleju słonecznikowego w kuchni

Rafinowany lub nierafinowany olej słonecznikowy jest wykorzystywany w kuchniach całego świata ze względu na jego neutralność smaku i zapachu i z powodu tego, że jego temperatura wrzenia nie stanowi przeszkody to tego, żeby był używany do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia i frytowania. Do frytur wykorzystuje się specjalny typ oleju słonecznikowego, a jest to związane z tym, że ten typ oleju najlepiej znosi wysokie temperatury. Także do produkcji ciast na bazie oleju wykorzystywany jest olej słonecznikowy. Tak istotnie bogaty w składniki odżywcze, rafinowany na zimno olej, przede wszystkim bio-olej stosuje się z powodzeniem do sałatek, sosów podawanych na zimno, dipów, marynat. Z olejem słonecznikowym jest przyrządzana pasta czosnkowa na bazie białego wina.

Skład olej słonecznikowego

Olej słonecznikowy ma w sobie więcej witaminy E niż droższy od niego olej rzepakowy – na 100 g produktu w aż 1/3 znajduje się witamina E. W tym oleju znajdują się fitosterole, które także są obecne w pestkach słonecznika. Mają one pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a co jest z tym związane, obniża się ryzyko wystąpienia miażdżycy. Można ich jednak spożywać nie więcej niż 3 g na dobę, co jest kolejną wskazówką do tego, aby nie używać zbyt dużo oleju słonecznikowego.

Różnica między olejem rafinowanym a nierafinowanym

Olej słonecznikowy może być tłoczony na ciepło (rafinowany) lub na zimno (nierafinowany). Olej nierafinowany jest poddawany tylko prostej obróbce mechanicznej, natomiast ten tłoczony na ciepło pozyskuje się na drodze poddania go wysokim temperaturom i substancjom chemicznym. Oleje nierafinowane odróżniają się od rafinowanych tym, że mają więcej składników odżywczych takich jak beta-karoten odpowiedzialny za bardziej żółty kolor oleju. Oleje tłoczone na zimno mają wyraźniejszy smak od neutralnych smakowo olejów rafinowanych.

Jak należy przechowywać olej słonecznikowy?

Są dwa rodzaje oleju słonecznikowego: tłoczony na zimno oraz na ciepło. Ten tłoczony na zimno należy umieścić w najlepiej szklanej butelce, w miejscu, do którego dochodzi znikoma ilość światła, w temperaturze od 5 do 10°C, czyli najlepiej w lodówce na dolnej półce przez okres od 3 miesięcy do pół roku. Olej rafinowany na ciepło nadaje się do przechowywania na zewnątrz lodówki, przez okres trochę dłuższy niż pół roku.