Olej słonecznikowy – dar od Hiszpanów dla Europejczyków

Pochodzenie oleju słonecznikowego

Najprawdopodobniej to Hiszpanie sprowadzili olej słonecznikowy do Europy na początku XVI wieku. Potem rolnik Bokarew na Ukrainie hodował słoneczniki od 1830 r., żeby pozyskiwać z nich olej. Nastąpił wtedy boom na ten rodzaj oleju w całej Rosji. Zastępował on wtedy w czasie postu olej pochodzenia zwierzęcego, dlatego zwano go także olejem postnym. Obecnie uprawia się pola słoneczników we Francji, w południowej Europie, na Ukrainie, w Rosji, także w Polsce.

Pozyskiwanie oleju słonecznikowego i jego zastosowanie

Tłuszcz roślinny pozyskuje się na drodze prasowania nasion na zimno i rafinowania. Olej słonecznikowy zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogaty w kwas linolowy i ma dużo lecytyny w sobie. Zawiera tak samo dużo witaminy E. Przydatność do spożycia oleju słonecznikowego zależy od tego, w jakich warunkach jest przechowywany, w chłodnym, suchym miejscu może być przetrzymywać nawet 12 miesięcy. Do produkcji oleju słonecznikowego wykorzystuje się pestki słonecznika. Jeden słonecznik posiada aż do 2000 pestek w okresie kwitnienia. Rafinowany olej może wytrzymać nawet dłużej. Smak oleju jest troszkę orzechowy, a jego kolor albo jasny albo zbliżony do ciemnej żółci. Rafinowany olej jest w smaku raczej neutralny. Z powodu swojego żółtego koloru olej słonecznikowy jest chętnie wykorzystywany w produkcji margaryny. W większości kuchni olej słonecznikowy jest niezbędnym składnikiem do przyrządzania potraw. Może być stosowany z powodzeniem do sałatek, zimnych dań i gotowanych na wolnym ogniu potraw z warzyw. Rafinowany olej może z kolei być używany do pieczenia, smażenia i frytury. Na rynku można znaleźć także bio wersję tego oleju, który sprawdzi się do podgrzewania potraw. Olej roślinny nie jest tylko przeznaczony do kuchni, lecz również wykorzystuje się go w terapii leczniczej. Współcześnie wykorzystuje się olej słonecznikowy także do produkcji biodiesla i w celach farmaceutycznych lub technicznych.

Kuracja olejem słonecznikowym

Celem kuracji olejem słonecznikowym jest pozbawienie z organizmu trucizn i oczyszczenie ciała z niepożądanych substancji. Regularne stosowanie oleju słonecznikowego wspiera kurację diabetyków, chorych na schorzenia związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem serca i olej słonecznikowy posiada zdolność obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Olej pomaga na kaszel, katar, chrypkę, ponieważ działa wykrztuśnie. Może być stosowany także w przypadku osłabienia perystaltyki jelit. Tłuszcz roślinny można używać podczas masaży i wcieranek, przede wszystkim w przypadku wystąpienia przesuszonej skóry. Olej słonecznikowy znajduje więc szerokie zastosowanie jako zdrowy rośliny olej albo w kuchni, albo w leczeniu czy pielęgnacji ciała.