Olej słonecznikowy do kuchni i w pielęgnacji ciała

Skąd pochodzi olej słonecznikowy?

Według aktualnych źródeł to Hiszpanie byli pierwszymi ludźmi, którzy przywieźli olej słonecznikowy do Europy w XVI w. ze swoich kolonii. Następnie w XIX w. rolnik Bokarew z Ukrainy zaczął uprawiać słoneczniki, ponieważ chciał pozyskać z nich olej. W całej Rosji olej słonecznikowy zyskał na popularności. Olej pochodzenia zwierzęcego odstawiano wtedy w czasie postu na rzecz oleju słonecznikowego, dlatego zaczęto określać go mianem oleju postnego. Współcześnie uprawia się słonecznik w większości dobrze nasłonecznionych krajów Europy np. we Francji czy na Ukrainie.

Jak wyrabia się olej słonecznikowy i w jakim celu się go stosuje?

W wyniku prasowania pestek słonecznika i rafinowania uzyskuje się tłuszcz roślinny potrzebny do produkcji oleju. W skład oleju słonecznikowego wchodzi wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także duże ilości lecytyny bądź kwasu linolowego. Ponadto jest źródłem witaminy E. Zwykle przechowuje się olej słonecznikowy w chłodnych, suchych miejscach, co wpływa na zwiększenie okresu, w którym może być przydatny do spożycia. Rafinowany olej słonecznikowy cechuje się tym, że jego okres przydatności do spożycia jest znacznie większy. W skład kwiatu jednego słonecznika wchodzi aż 2000 pestek, które przeznaczone są po okresie kwitnienia do produkcji oleju słonecznikowego. Smak nierafinowanego oleju jest charakterystycznie orzechowy, natomiast kolor przybiera barwę albo jasnej, albo ciemnej żółci. Rafinowany olej słonecznikowy cechuje się raczej neutralnością smaku. Żółta barwa oleju słonecznikowego wpływa na to, że jest często wykorzystywany do wytworzenia margaryny.

W wielu kuchniach olej słonecznikowy ma status niezbędnego do przyrządzenia potraw. Zwykle używa się go jako dodatek do sałatek warzywnych, gotowanych dań czy do potraw, które mogą być podawane na zimno. Rafinowany olej słonecznikowy stosuje się natomiast w procesie wytwarzania frytek, do smażenia czy pieczenia. Olej słonecznikowy w wersji bio sprawdza się w procesie podgrzewania dań. Olejów roślinnych nie wykorzystuje się wyłącznie w kuchni, ale także w terapiach leczniczych oraz w wytwarzaniu biodiesla i do celów techniczych albo farmaceutycznych.

Po co jest kuracja olejem słonecznikowym?

Oczyszczenie organizmu z niepotrzebnych, wręcz szkodliwych substancji to cel kuracji olejem słonecznikowym. Stosując go regularnie, można odnieść dobre skutki podczas leczenia diabetyków, ludzi zmagających się z chorobami serca, a także w regulowaniu poziomu dobrego i złego cholesterolu we krwi. Olej słonecznikowy wykazuje właściwości wykrztuśne, wspomaga organizm w walce z kaszle,, chrypką oraz katarem. Osłabienie perystaltyki jelit również jest sygnałem do rozpoczęcia kuracji. Tłuszczów roślinnych można stosować z powodzeniem podczas masaży, zwykle w celu eliminacji przesuszonej skóry.